Varroa-behandling med thymol

Varroa-behandling med thymol

Varroa


Varroa (Varroa) är ett släkte kvalster som placeras i den egna familjen Varroidae. Kvalstret parasiterar på bin. Den mest kända arten Varroa destructor är den enda som parasiterar på det europeiska honungsbiet, Apis mellifera. V. destructor är ursprungligen en parasit hos det asiatiska honungsbiet, A. cerana. Samhällen av asiatiska bin skadas inte nämnvärt av kvalstret. När parasiten etablerats i bisamhällen av europiska honungsbin är inte känt, men det finns uppgifter som tyder på att samhällen i östra Sovjetunionen var angripna redan i slutet på 1940-talet.

Varroa
Varroa Mitejpg
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Leddjur
Arthropoda
Understam Palpkäkar
Chelicerata
Klass Spindeldjur
Arachnida
Ordning Mesostigmata
Överfamilj Dermanyssoidea
Familj Varroidae
Delfinado & Baker, 1974
Släkte Varroa
Oudemans, 1904
Vetenskapligt namn
§ Varroa
Arter
  • V. destructor
  • V. jacobsoni "
- källa sv.wikipedia.org Varroa


Inledning

Efter slutskattning och fodring har jag inlett behandling med Apiguard - ett thymolbaserat bekämpningsmedel mot Varroakvalstret. Om man inte behandlar mot Varroa så är det endast en tidsfråga innan bisamhället dukar under. Det finns mycket att läsa kring forskning och olika behandlingsmetoder inom detta ämne och jag kommer att lägga upp fler inlägg och länkar kring detta. Men här tänkte jag visa för dig samt för min egen del hur man räknar nedfall av Varroa samt hur jag applicerar Apiguard.


Apiguard

Här ser vi hur jag har öppnat en dos Apiguard-gel a 50 gram. I gelen så finns det aktiva ämnet thymol (tymol) som förekommer i olika eteriska oljor som ajovanolja och timjanolja. Denna gel luktar rätt starkt och triggar städ-beteendet hos husbina som tar lite gel och kastar ut det ur kupan. Men gelen fastar på binas kroppshår och på så sätt sprids thymolpartiklarna som sitter i gelen i kupan. Med gelen får man en jämn avdunstning av thymolet. Denna process ska ta ca 2 veckor men faktorer som temperatur eller hur högt städ-beteendet är i kupan kan det gå snabbare eller långsammare. Lukten är ganska påtaglig så jag förstår varför bina vill få bort detta ur kupan. När denna bild togs har Apiguard legat i kupan 7 dagar.1-thymol_kupajpg


Kupans baksida

Det jag gjorde sedan var att på baksidan av kupan så kan jag öppna upp för att ta ut ett galler som kallas Varroa-galler. En enkel plastskiva med galler som samlar upp nedfall från kupan det kan vara pollen, vax-skivor från bina eller en och annan svartmyra eller tvestjärtar.

1-kupa_baksidajpg

Varroa galler

Här är gallret uttaget och några bin följde med ut. Man ser tydligt diverse nedfall från kupan på plastkivan.

1-varrao_gallerjpg

Räkning av kvalster utrustning

Syftet med Varroa gallret är att kunna räkna kvalstren som då ska ge en fingervisning om hur hårt tryck bi-samhället står under. För att kunna göra detta behöver du följande:

  • Glasburk 
  • T-röd 
  • Skrapa (jag tog bilskrapan) 
Ta bort gallret och skrapa ihop nedfallet och häll i glasburken slå på lite T-röd och skaka runt lite försiktigt.

1-varrao_utrustningjpg

Räkning av kvalster

Det som sker är att kvalstren flyter upp till utan medan resten(det mesta) av nedfallet sjunker till botten. Jag tog bilder med kameran så att jag i lugn och kan räkna samt då har jag det på fil.

1-varrao_helburk_medburkjpg

Här har jag zoomat in med min mobilkamera och man ser tydligt Varroa-kvalstren. 

1-varrao_helburk_zoomjpg


1-varrao_helburk_zoomx2jpg

En stackars tvestjärt fick sätta livet till

1-varrao_helburkjpg

Sammanfattning

Ca 150 st Varroa kvalster kunde jag räkna mig till, veckan innan behandlingen med Apiguard påbörjades så fick jag på sju dagar ca 40 st. Ska bli intressant att se hur behandlingen fortgår. Kvälls bild från binas trädgård


1-trdgrdsvy_kvlljpg
Källa

https://en.wikipedia.org/wiki/Thymol
http://www.vita-europe.com/products/apiguard/#WhatisApiguard